Länkar

Myt eller sanning?

Sanningen om mammors tänder

Många kvinnor får fler hål i tänderna än normalt under graviditeten. Ibland talas det om att det beror på att barnet "stjäl" kalcium från mammans tänder och att de därför blir sköra. Hur ligger det till egentligen?

Att barnet skulle "stjäla" kalcium från mammans tänder kan direkt avfärdas. En vuxen persons tänder är nämligen redan färdiga och ur dem kan inga näringsämnen plockas. Ökad karies för blivande mammors del har heller inget med hormoner att göra, vilket också är en teori som dyker upp ibland.

Det enda sättet att påverka tänderna är via kosten och skötseln. Och gravida kvinnor förändrar ofta sina matvanor under de nio månaderna. Framför allt ökar småätandet. Antingen för att de inte kan få i sig så mycket åt gången, eller för att de oftare blir sugna.

Blivande mammor som får fler hål än normalt har ofta ovanligt sårbara tänder redan innan. Kanske fanns det början till hål innan graviditeten.

Ytterligare en anledning till ökad karies under graviditeten är att tandköttet, precis som andra slemhinnor i kroppen, kan svullna och att det då blir svårare att borsta tänderna ordentligt.

(Källa: www.ptj.se )

Sanningen om tandvärk och flygning

Att ha tandvärk är aldrig kul, speciellt inte om man sitter i ett flygplan. Har man en skadad tand och flyger, kan de förändringar som uppstår i trycket vid start och landning göra att smärtan ökar.

Fenomenet kallas för barodontologi, och uppmärksammades på allvar först strax efter andra världskriget. Då under benämningen aerodonti eller ”flyer´s toothache”. Efter krigets slut gjordes flera undersökningar där man försökte ta reda på varför så många flyguppdrag avbröts under kriget. Resultaten visade att det berodde på att piloterna drabbades av svår tandvärk under flygningarna. Sedan dess undersöks tänderna noggrant på piloter som arbetar inom det militära.

Varför tandvärk när man flyger?
Vanlig tandvärk eller hål i tänderna uppstår när emaljen på en tand skadas och angrips av bakterier. I infekterade tänder bildas en vätska som expanderar när det atmosfäriska trycket ändras. Förutom karies kan även otäta fyllningar och tandfrakturer ge upphov till smärta. Den kan uppstå både när planet stiger eller går ner för landning, eller när man under dykning dyker eller stiger mot ytan.Viktigt med hela tänder
För piloter och dykare är det extra viktigt med hela tänder för att inte utgöra en säkerhetsrisk för sig själv och andra. Smärtan kan försämra det allmänna omdömet och den logiska slutledningsförmågan. Kraven på piloters och dykares tandhälsa är därför höga inom försvarsmakten.

Drabbar även flygresenären
Nu är det ju inte bara piloter och dykare som råkar ut för förvärrad tandvärk på grund av lufttrycksförändringar, den vanlige flygresenären drabbas på samma sätt. Extremsporter som till exempel fallskärmshoppning och bungyjump är liknande situationer där tryckförändringar sker.

Besök tandläkaren
Som alltid är det tandläkarbesök minst en gång om året som gäller för att förebygga tandproblem. Har man friska tänder och en god munhälsa är risken att drabbas av tryckproblem i tänderna mycket liten.

(Källa: www.alltomdinatander.se )

Sanningen om Whitening system

Många av tandkrämerna i butikshyllan påstår sig kunna bleka tänderna. Men fungerar det där med "whitening system" egentligen? För den som drömmer om vita tänder finns en uppsjö av tandkrämer att hoppas på. Men tandkrämer med "whitening systems" innehåller slipmedel och bleker faktiskt inte tänderna. Vad de istället gör är att ta bort ytliga fläckar. Tandfärgen kan krämerna tyvärr inte ändra på.

Däremot finns det mycket som talar för att slipmedlet i tandkrämerna istället sliter på emaljen och i längden kan leda till värre missfärgningar. Har du redan genomgått en tandblekning och vill bevara tänderna vita finns dock en sorts tandkräm som innehåller ämnet opalescence och olja som förebygger nya missfärgningar. Fråga din tandläkare!

(Källa: www.alltomdinatander.se )

Sanningen om Coca-Cola

Är det sant att om man lägger en tand i Coca-Cola så löses den upp på ett dygn? Hur stor skada gör egentligen läsk på tänderna?
Under de senaste åren har konsumtionen av läskedrycker ökat, och vetenskapliga studier har visat att det finns en koppling mellan ett stort intag och så kallad erosion – frätskador på tänderna. Det beror på att läsk innehåller syror och därmed har ett lågt pH-värde.

Studie i Göteborg
En studie som presenterats av elever på odontologiska institutionen på KI i Stockholm tar dock död på myten om att det tar ett dygn för en tand att lösas upp i Coca-Cola. Eleverna placerade ett antal tanddelar i cola, i sötad sportdryck, samt i mjölk. Under en tvåveckorsperiod undersöktes och vägdes sedan dessa tänder regelbundet.

Upplöses på ungefär ett år
Resultatet visade att tänder som legat i mjölk, som har neutralt pH-värde, förblev opåverkade, medan tänder som legat i dryckerna med lågt pH-värde, alltså cola respektive sportdryck, sakta minskade i vikt. En kalkyl av minskningstakten innebär att det faktiskt skulle ta ungefär ett år för en tand att helt upplösas i Coca-Cola! Dessutom blev tänder som legat i cola snabbt extremt missfärgade, vilket kan vara bra att hålla i minnet om du värnar om en vit tandrad.

Light är inte bättre
Generellt kan man säga att ju oftare du dricker läsk, desto större är risken för frätskador på tänderna. Dryckens sockerinnehåll ger också ökad risk för karies. Väljer du istället light-varianter så försvinner kariesrisken, men risken för erosion är densamma.

(Källa: www.alltomdinatander.se )

Sanningen om frukt påverkar din mun

Frukt är bra. Men liksom allt annat ska det ätas med måtta. Hur många fruktstunder kan man unna sig per dag utan att det är skadligt för munnen?
Larmrapporterna om läskens skadeverkningar duggar tätt. Det är inte längre bara socker vi ska akta oss för, utan även sådant som är syrahaltigt, eftersom det kan ge frätskador på tänderna. Men det finns annat än läsk som är surt. Frukt till exempel. Hur många fruktstunder kan man unna sig per dag utan att det är skadligt för munnen?

Frukt är nyttigt. Det innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Så långt är allting väl. Men frukt är också syrahaltigt. Och syrahaltig föda kan orsaka så kallade erosionsskador, det vill säga att emaljens ytskikt luckras upp och gradvis etsas bort. I extrema fall kan hela tanden förstöras.

Enligt WHO: s rapport har nästan 50 procent av barnen i vissa av I-ländernas befolkningar erosionsskador på sina tänder. Troligtvis är det inte frukten som är boven i dramat, men det kan ändå vara bra att hålla i minnet att ett överdrivet intag av äpplen, apelsiner och bananer är inte att rekommendera. Mer än fem, sex fruktstunder per dag är inte lämpligt för tänderna.

Det finns däremot sätt att dämpa syraattacken från frukt och annan sur föda. Genom att dricka mjölk eller äta ost kan munmiljön snabbt göras mindre sur och erosionsskadan förhindras.

(Källa: www.alltomdinatander.se )

Sanningen om sötningsmedel

En del produkter innehåller sötningsmedel istället för socker, men hur fungerar det? Hur kan det vara sött, utan att vara socker? Och är det verkligen helt ofarligt för tänderna?

När en sockermolekyl kommer i kontakt med smaklökarna skickas en signal till hjärnan. Där känns den igen som upplevelsen av något sött. På samma vis kan sötningsmedel som kommer i kontakt med smaklökarna ge hjärnan en liknande upplevelse.

Sockerfritt, light eller vanligt socker
Många konsumenter väljer idag livsmedel som är sötade med konstgjorda sötningsmedel, istället för med vanligt socker. Orsaken är många gånger att man vill minska mängden energi i sin föda, eller att man vill undvika kariesangrepp på tänderna. Sockerfritt, light, utan vanligt socker och osötat är termer som vanligtvis används på produkter som innehåller sötningsmedel. Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är vad. Så kallade lättdrycker innehåller nästan aldrig sötningsmedel.

Light innehåller sötningsmedel
Light-produkter innehåller syntetiska sötningsmedel. Vissa livsmedel innehåller sötningsmedel, men utan att de saluförs eller märks som en lightprodukt. Anledning är då oftast att produktionen blir billigare när man inte behöver tillsätta lika stora mängder som man hade behövt om man använt vanligt socker.

Hundra gånger starkare än socker
De mest använda sötningsmedlen är sackarin, aspartam, acesulfamkalium, cyklamat, sorbitol, xylitol och mannitol. Gemensamt för sackarin, aspartam, acesulfamkalium och cyklamat är att de är framställda på konstgjord väg. De liknar inte vanligt socker kemiskt. Dessa ämnen har en söt smak som kan vara flera hundra gånger starkare än vanligt socker. Därför behöver man bara använda en mycket liten mängd när man sötar en produkt och på så vis blir energiinnehållet i produkter med dessa sötningsmedel lägre än sockrade.

Sorbitol, xylitol och mannitol däremot, är kemiskt besläktade med socker. Dessa sötningsmedel används i sockerfritt tuggummi och skadar inte tänderna.

Aspartam skadar din emalj
Det är inte bara de drycker som sötats med vanligt socker som skadar emaljen. Även de sockerfria dryckerna, lightläsk som sötats med aspartam, ger frätskador. Risken bedöms som lika stora vare sig man dricker läsk som sötats med socker eller andra sötningsmedel.

(Källa: www.alltomdinatander.se )